Hur ska världen agera för att skapa hållbar utveckling gällande sociala, ekonomiska och miljömässiga frågor? Det finns mål och delmål som handlar om barns rättigheter. Barn och ungas delaktighet och inflytande behövs för att skapa hållbar utveckling! Genom ”olika språk” och strategier ger K Mentorway barn och unga samt Barn som anhöriga en röst för att kunna påverka sin egen situation i sorg och kris.
Hos K Mentorway arbetar vi för att alla barn och unga ska få komma till tals på sitt unika sätt i frågor som rör dem gällande sorg och kris. Följande artiklar i Barnkonventionen talar direkt till K Mentorways värdegrund och arbete:
Artikel 2: Reglerna i barnkonventionen gäller för alla barn. Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga bli sämre behandlade.Det spelar ingen roll vilken färg du har på huden, om du är tjej, kille, eller identifierar dig som något annat. Det spelar ingen roll vilket språk du pratar, vilken gud du tror på, om du har en funktionsnedsättning eller om du är rik eller fattig.
Artikel 3: Vuxna som bestämmer saker som har med dig att göra ska alltid tänka på vad som är bäst för dig. Det gäller till exempel politiker, myndigheter och domstolar.
Artikel 5: Föräldrarna har ansvar för dig. Föräldrarna ska hjälpa dig så du får dina rättigheter.
Artikel 12: Du har rätt att säga hur du vill ha det i alla frågor som rör dig. Vuxna ska lyssna och ta hänsyn till dina åsikter. Till exempel om dina föräldrar ska skiljas och de inte är överens om var du ska bo. Då ska domstolen fråga dig hur du vill ha det. Lärarna i skolan och politiker där du bor ska också fråga barn och unga vad de tycker, innan de bestämmer saker som rör dem.
Artikel 31: Du har rätt till lek, vila och fritid. Alla barn har rätt att få göra saker som är roliga på fritiden. Det kan vara att idrotta eller lyssna på musik. Men du som är barn har också rätt att vila. Du har rätt att koppla av och få sova.
Källa: www.minarattigheter.se
Här är en film som på ett tydligt sätt förklarar vad Barnkonventionen är. Även den har källan www.minarattigheter.se